DERFOR: Stor klimadag på Alssundgymnasiet Sønderborg.

(Se mere her: https://ags.dk/750-elever-fra-soenderborg-blev-inspireret-til-klimaforbedringer/?fbclid=IwAR0VeGtbcePakX2FMbtvUg-BIgKdiyjmf2eMzjpW7GLeotW019ijGKj7XX0)

Det var en usædvanlig skoledag for både gymnasieleverne på AGS og de 300 inviterede grundskoleelever, der kom strømmende til Grundtvigs Allé 86 kl. 8.00 i morges. De fleste af dem så også noget overraskede ud, da de allerede ved ankomsten blev mødt af potteplanter på parkeringspladserne, så kun de cyklende kunne parkere problemfrit; en græssende hest på den lille plæne og en klimademonstration foran hovedindgangen.
Det var en usædvanlig skoledag for både gymnasieleverne på AGS og de 300 inviterede grundskoleelever, der kom strømmende til Grundtvigs Allé 86 kl. 8.00 i morges. De fleste af dem så også noget overraskede ud, da de allerede ved ankomsten blev mødt af potteplanter på parkeringspladserne, så kun de cyklende kunne parkere problemfrit; en græssende hest på den lille plæne og en klimademonstration foran hovedindgangen.

Jo, der var lagt op til en dag med fuld fokus på alle aspekter af klimaforandringerne, og ikke mindst hvordan unge i fællesskab kan skabe en mere grøn og bæredygtig fremtid.

Og også indenfor på gymnasiet fortsatte overraskelserne. Alle må gennem en snæver indgang dækket af bambus og beplantning, før de blev ”overfaldet” af insekter (udklædte lærere), som gjorde opmærksom på vigtigheden af biodiversitet. Heldigvis var der mere fredeligt længere fremme, hvor man kunne få lokal frugt og se de flotte, bæredygtige og velsmagende klimakager, fremstillet af eleverne selv.

”Ja, det er både overraskende og spektakulært at komme i skole i dag,” fortæller rektor Jeppe Kragelund, ”men desværre er det jo på en kedelig baggrund med voldsomme klimaforandringer, som vi heller ikke som ungdomsuddannelse blot kan vende ryggen til. Men i stedet for at gøre det til den dystre fortælling, der måske ligefrem kan give dårlig samvittighed til den enkelte unge på teenageværelset, vil vi hellere forsøge at inspirere til, at ungdommen kan se løsningsmuligheder, når man indgår i fællesskaber.”

Og mange af skolens workshops handler netop om, hvordan unge i fællesskab kan finde vejen til bæredygtige løsninger. Folkene bag ”Verdens bedste nyheder” besøgte eleverne og fortalte om, hvordan man uden at pege fingre ad andre, men igennem den positive vinkel kan inspirere til de små ændringer i dagligdagen, der også kan skabe forandring i et større perspektiv.

Både gymnasiets lærere og inviterede gæster stod for de mere end 30 workshops, hvor der blev undervist i og inspireret til alt fra tiny houses, insekthoteller, vindenergi til friluftsliv, solceller og den klimavenlige madpakke.

”Vi kan alle gøre noget, og alle små skridt tæller, fordi de kan vise vejen for andre,” fortsætter Jeppe Kragelund. Vi vil gerne hjælpe med at ændre frygt til håb for fremtiden. Den enkelte skal ikke føle, at det er hans eller hendes skyld, eller at det er håbløst. Sammen kan vi ændre kursen, og derfor har vi også invitereret mere end 300 grundskoleelever, som, jeg håber, bliver inspireret sammen med vores elever.”

Nogle af de elever var Laurits Krogh Jensen og Mathilde Degn Skovmand fra Dybbøl-Skolen, som tilbragte en dag med deres klasse på gymnasiet. ”Jeg synes, det var rigtig godt, at man blev blandet med andre elever, så man fik nye ideer til, hvad man kan gøre for miljøet,” fortæller Mathilde. Hendes klassekammerat Laurits er enig. ”Stemningen på sådan en dag gjorde, at man faktisk fik lyst til at arbejde sammen om løsninger. Jeg tror faktisk godt, vi kan nå at rette op på nogle af de klimaskader, der er sket.”

Borgmester Erik Lauritzen, der holdt dagens åbningstale, er glad for, at der bliver sat fokus på klimaproblematikken på hans gamle gymnasium, som han var en af de første studenter fra. ”Dengang kørte man jo på traktor til gymnasiet, hvis det var snevejr, men heldigvis er meget ændret siden da,” fortalte han og opfordrede de unge til at tage bus eller cykel i skole. ”Alle små forandringer betyder noget.”

At der er håb, også for klimaet, hvis vi står sammen, udtrykker 3. g’eren Arthur Leonard Hindø i et digt, han har lavet i en dansktime om klimaforandringerne som optakt til Folkemødet. I dag reciterede han det foran mere end 700 elever fra hele Sønderborg, og her lød den sidste strofe:

Danmark, jeg tror på et bedre liv

At 1.000 spirer danner en skov

At 1.000 skove gi’r perspektiv

Og inspirerer til mere end tidsfordriv

Hvis vi hver især planter blot en enkelt spire,

Så vil verden være så meget rigere